GULD

Fakta & Råd

Guld är ett grund ämne, det vill säga, det består enbart av guld och det är således inte en blandning av andra ämnen. Guld är en ädel metall, den oxiderar därför inte i luft som järn.

Vidare är guld mycket motståndskraftigt mot vanliga syror och det påverkas nästan inte alls av syror.

Guldets smid barhet är störst av alla metaller, är (rent) guld en rätt så mjuk metall.

Guldets latinska namn är Aurum – som betyder morgonrodnad – och därifrån har guldet fått sin kemiska beteckning (som är AU).

Guldets elektriska egenskaper är ganska så unika.

Olika beteckningar på karat

Det finns olika sätt att ange andelen rent guld. Karat är ett internationellt erkänt sätt att ange guldets renhet på. Två andra som är vanliga är procent (hundradelar) eller promille (tusendelar). 99,9% respektive 999 motsvarar 24 karat.

Karathalt Andelar guld % av rent guld Tusendelar av rent guld
9K 9/24 37,5 375
10K 10/24 41,7 416/417
12K 12/24 50,0 500
14K 14/24 58,3 583/585
18K 18/24 75,0 750
22K 22/24 91,7 916/917
24K 24/24 99,9 999

 

Ädelmetall och stämplar

Guldstämplar

Guldstämplar sitter ofta på smycken av guld för att indikera vem som är tillverkaren och vilken karat guldet har. För att få sätta en stämpel på ett smycke måste man vara godkänd hos Swedac, Sveriges nationella ackrediteringsorgan. Det betyder också att den som satt en guldstämpel är en registrerad innehavare och garanterar att föremålet uppfyller angiven finhalt.

DET FINNS FYRA OLIKA TYPER AV GULDSTÄMPLAR:

  • Namnstämpel
  • Kattfot
  • Finhaltsstämpel
  • CCM-stämpel

Syna stämplarna.
Det räcker inte med att finhalten stämplats in för att halten av guld ska godkännas som äkta. Det måste finnas minst en stämpel till, en namnstämpel och/eller kontrollstämpeln Kattfoten, för att garantera den saken.

Titta efter stämplarna. Lär dig hur en äkta vara ska vara stämplad. Inga stämplar behövs för arbeten i guld eller platina som väger mindre än 1 gram. Silver behöver inte stämplas alls. Dessa föremål kan dock stämplas på frivillig basis.

Så här tar du hand om dina smycken

Tar du väl hand om dina smycken kommer de hålla sig vackra länge. Skötselråden gäller generellt för alla smycken men framförallt för smycken tillverkade i ädla metaller. Nedan är våra bästa tips för att dina smycken ska hålla sig fina så länge som möjligt: 

  • Ädla metaller är mjuka material vilket medför att de är extra känsliga mot slag och repor, därför rekommenderar vi att du behandlar dem varsamt.
  • Undvik gärna att utsätta smyckena för vatten då de kan påverka smyckets livslängd. Om du har ett smycke med guldplätering kan det så småningom börja lossna och silveret under avslöjas, ringarna är särskilt känsliga eftersom de är mer utsatta för slitage.
  • Om du har köpt ett smycke med ädelstenar bör du försöka undvika extrema temperaturer och UV-strålar eftersom stenarna kan blekna med tiden.
  • Smink, hårspray och doft är också bättre att ta på sig innan du sätter på dina smycken eftersom kemikalier kan påverka livslängden på dina smycken.

Skötselråd ringar

  • Tänk på att guld, palladium och framförallt silver är mjuka material som därför behöver behandlas varsamt. För att din ring ska bibehålla sin skönhet under en längre tid rekommenderar vi att ta av dig ringarna vid exempelvis träning, arbete med händerna och diskning. 
  • Diamanter och dess infattning kan skadas av slag eller annan typ av påverkan mot dem.
  • Vi rekommenderar att regelbundet göra rent din ring. En ring med eller utan diamanter tar ingen skada av att bli tvättad. Du kan enkelt göra rent din ring själv med en mjuk borste och lite diskmedel, avsluta rengöringen med att skölja av ringen noggrant under rinnande vatten.
  • Ett gammalt och smutsigt smycke blir oftast som nytt igen när man lämnar in det för putsning till en professionell guldsmed. Men om du själv rengör dina smycken regelbundet enligt följande instruktioner, hålls dina smycken vackra och glänsande i flera år utan några större åtgärder.
    Ringar och örhängen
  • Av alla smycken är ringarna mest utsatta för smuts och slitage. Vi handskas dagligen med t.ex. matvaror och kosmetika, följaktligen samlas det smuts och orenheter på insidan av ringen, under diamanten eller på ringens yta. Därför bör ringarna rengöras helst varje vecka. Vi rekommenderar också att du tar av dig ringarna till natten, före arbete i trädgården, vid matlagning och städning osv. Även örhängen utsätts för olika kemikalier, t.ex. stylingprodukter, samt hudens egna avsöndringar. Därför blir även örhängen snabbt smutsiga. Vi rekommenderar att du rengör dina örhängen varje vecka och att du tar av dem till natten.
  • Du kan rengöra dina ringar och örhängen varje vecka med t.ex. en gammal (mjuk) tandborste och vanligt diskmedel. Gör en lösning av varmt vatten och diskmedel i ett litet kärl och låt smyckena ligga i lösningen en stund. Rengör efter det smyckena noggrant med tandborsten. Glöm inte rengöringen av insidan, eventuella dekorationsperforeringar och veck, under stenarna osv. Skölj sedan smyckena under rinnande vatten och torka med hushållspapper eller med en mjuk tygbit. Tvättmedel avsett speciellt för smycken finns tillgängligt i guldsmedsaffärer.
  • Förutom regelbunden rengöring är det bra att lämna in de värdefulla diamantsmyckena ”på service” hos en guldsmed varje eller vartannat år, eftersom i synnerhet ringarnas diamanter kan bli lösa med tiden. Normalt bruk sliter och repar guldet och det blir kvar smuts på svårt åtkomliga ställen oavsett regelbunden rengörning. En professionell guldsmed kollar fastsättningarna av diamanterna och spänner dem vid behov samt rengör smyckena med professionella verktyg och medel. Guldsmeden kan på begäran även polera bort reporna på guldytorna.

Berlocker, halsband, broscher och armband

  • Även om de ovan nämnda smyckena inte oftast blir lika lätt smutsiga i dagligt bruk som ringar och örhängen, bör man ändå rengöra dem regelbundet. Vi rekommenderar att hals- och armband samt berlocker rengörs månatligen och smycken som fästs i kläder samt broscher med ett halvt års mellanrum. Rengörningsmetoden är den samma som den regelbundna rengörningen av ringar och örhängen.

Förvaring av smycken

  • Den bästa förvaringsplatsen för de smycken du inte använder är original asken som smycket levererades i eller ett riktigt smyckeskrin, där dina smycken är skyddade för repor och smuts och där du lätt hittar dem när du vill använda dem. Men smycken är ju framför allt gjorda för användning, så vi hoppas att dina smycken tillbringar möjligast lite tid i ett smyckenskrin
  • Rena smycken är vackra smycken. Var noga med att använda rätt putsmedel till dina smycken. Det finns olika medel som passar olika metaller och stenar.
    • Silver- och guldsmycken: Doppa smyckena i en guld- och silverdipp som tar bort smuts. Efteråt kan du polera med en putstrasa för att får fram glansen. Om du vill ta bort eventuella repor på smyckena måste du lämna in smycket för professionell rengöring.
    • Stålsmycken: Stålsmycken måste lämnas in och poleras av av en guldsmed.
    • Ädelstenar, cubic zirconia och Swarowskikristaller: Använd Dazzel Stick på dina stenar så glänser de som aldrig förr.

Tips för längre hållbarhet

  • Ta av dina smycken när du diskar, duschar, sover, sportar eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten.
  • Förvara dina smycken i ett smyckeskrin eller på annat sätt som förhindrar repor.
  • Pärlor ska du använda ofta, det blir de vackrare av. Men de är känsliga, så ta av dem vid sol- och bastubad, i duschen eller hos frisören. Var noga med att inte få hårspray eller parfym på dina pärlor. Lämna in dina pärlor för omträdning för att inte riskera att pärlsidenet går sönder.
  • Alla ytbehandlingar, till exempel förgyllning, rodierering, oxidering och mattering slits bort med tiden. om du är försiktig med dina smycken och tar väl hand om dem, rekommenderar vi att du lämnar in dem till en guldsmed en gång om året för en ordentlig genomgång och rengöring. Guldsmeden ser då även om eventuella stenar är hela och om fattningen behöver repareras. Om smyckena har en ytbehandling kan den bättras på så att dina smycken glänser och glimmar som nya.

Generell användning och skötsel
Förvara gärna smyckena i medföljande ask när du inte använder dem. Torka av smycket med putsduk efter varje användning så att det blir rent från smink, hudfett och avgaser etc. För att undvika att dina smycken utsätts för onödigt slitage bör du ta av dig smyckena vid bad, disk och trädgårdsarbete osv. Undvik även att sova med smyckena på eftersom de då utsätts för onödigt hårt slitage. Ingen metall, varken silver eller guld, mår bra av salt- eller klorerat vatten.
Rengör dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre.